iOS 11 Beta İzlenimleri

iOS 11 Beta İzlenimleri Herkese selam, iOS 11 duyuruldu demiştik. Bir yazı da yazacağız dedik. Şu anda o yazıdasınız efenim, hoş geldiniz.

Herkese selam, iOS 11 duyuruldu demiştik. Bir yazı da yazacağız dedik. Şu anda o yazıdasınız efenim, hoş geldiniz.

iOS 11’in Developer Beta sürümünü yükledim. Nasıl yükleneceğini aşağıda belirteceğim. Bazı özelliklerini oldukça beğendim ancak nedense çok basit hatalar da mevcut. Bu kadar gelişmiş bir işletim sisteminin beta olsa bile bu kadar küçük hataları engellemediğine şahit olmak beni üzdü.

Öncelikle benim de arada söylediğim “iOS 11 çok iyiymiş. İnternet’de gördüm.” cümlesine cevap olarak “Ben yükledim al kurcala” repliğini atabileceğiniz yükleme kısmını anlatalım.

Kuruluma geçmeden önce yedek almayı unutmayın 🙂

Apple iOS 11’i indirebilmek için geliştirici hesabınızın olması gerekiyor. Bu şekilde doğrudan Apple’ın geliştirici sayfası üzerinden ücretsiz bir şekilde indirilebiliyor. Ancak ikinci bir yöntem de buradaki bağlantı üzerinden yeni iOS profilini sisteme indirmek.

İndirme tamamlandıktan sonra konfigürasyon dosyasına tıklamak yeterli. Sonrasında işlem otomatik olarak başlıyor, geliştiriciler betasının kuruluma geçiliyor. Sağ üstte yer alan “yükle” düğmesi üzerinden iOS 11 profilini iPhone ya da iPad’lere tanımlamak gerekiyor.

Daha sonra Ayarlar > Genel > Yazılım Güncelle menüsü altından “indir ve yükle” diyerek iOS 11’i kurabilirsiniz. Başta belirttiğim gibi henüz beta olduğu için birçok hata mevcut. Gelelim o süper özelliklere 🙂

1- Kontrol Merkezi Tamamen Yenilendi

Gördüğünüz gibi bu şekilde gelecek iOS 11’de karşımıza kontrol merkezi. Ama beta olduğu için olabilir Wi-Fi’yi kapatmak için dokunduğunuzda mevcut bağlantıyı kesiyor. Kapatmak için ayarlardan girip kapatmanız gerekiyor. Bana göre en güzel gelen özellik Hücresel Veriyi açıp kapatabilme özelliği. Gerçekten kolaylaştırılmış ve işe yarayan bir özellik. Bravo Apple.

2- Nabuyon Beyaa?

Evet, ikinci özellik aslında Siri. Bunu sorduğumda “ne yapıyon be ya” diye çeviriyor galiba Trakyalı kişileri sevmiyor siri hanım.

Artık daha gelişmiş bir siri olduğunu Apple’ın akıllı asistanı Siri üçüncü parti hizmetlere ihtiyaç duymadan İngilizceden Çinceye, Fransızcaya, Almancaya, İtalyancaya ve İspanyolcaya çeviri yapabiliyor. Ayrıca Apple’ın açıklamasına göre beta sürümünden sonra daha fazla dil, Siri’nin çeviri özelliği tarafından desteklenecek ancak Türkçe buna dâhil olur mu bilemiyorum.

3- Kanka Sen Bana Ver Biz Sonra Şaaparız!

Son dönemlerde Samsung Pay, Apple Pay ve Android Pay gibi mobil ödeme yöntemleri yaygınlaşmaya devam ediyor.

Normal mağazalarda ödeme yapmanın ya da Apple Pay uygulamasından para gönderme özelliğinin yanı sıra artık hatta bu da yetmezmiş gibi iMessage uygulaması üzerinden Apple kullanıcıları para gönderebilecek. Kullanıcıların Apple Pay ile para göndermesi için önce tutarı eklemesi ve gönderim yapacağı kartı seçmesi ardından da parmak iziyle güvenlik doğrulaması yaparak ‘Gönder’ tuşuna basması yeterli olacak. Bakın buraya yazıyorum ona da bir dolandırıcılık şeysi bulunur. Bu arada numaramı bırakıyorum 3-5 bişi atarsınız :P.

4- Gel Gel Şurada Bi Harita Vardır

Evet, benimde sık sık yaşadığım (Kırklareli burası küçücük yer yok öyle yerler) ama bazen İzmir veya İstanbul’a gittiğimde Starbucks dışında bir yer arıyorsam kaybolduğum o haritaya baktığım zamanlar oluyor. Apple demiş ya bu kadar güzel manzaraların olduğu yerlerin siluetini bozan büsbüyük AVM’ler yapılıyor insanlar Appstore’yi bulmakta zorlanmasın diyerekten (iyi gömdüm ha) Apple Map’i geliştirip kullandıralım demişler.

Kat planının Apple Maps’e entegre edildiği her yerde kullanabilirsiniz.

5- Instagram Gibi AppStore’da Değişti

Instagram’ın o hüzünlü hikâyesi canlandı dimi gözünüzde. Gerçi ben bu halini daha çok beğeniyorum. Ama logo iyi değil.

AppStore’un logosu aynı kalıyor. Öne çıkan uygulamalar olsa da bu özellikler hala güncel uygulamaları takip etmek için yeterli değildi. Bunun üzerine AppStore’un tasarımında ciddi bir yeniliğe giden Apple, yeni tasarım dilini AppStore’da da gösteriyor. Ayrıca ‘Bugün’ isimli özel bölümü sayesinde AppStore, en yeni ve sizin hoşunuza gidebilecek uygulamaları her gün yenileyerek detaylı bir açıklamayla AppStore var artık.

6- Artık Ne Var Ne Yok Göreceksiniz!

Yeni işletim sistemi ile beraber gelen Dosyalar özelliği ile tüm dosyalarınızı görüntüleyebileceksiniz.

7- Uygulamayı Çalıştırabilmek İçin iOS’u Yükseltin!

Tabi uzun bir süre destekleniyor eski sistemler ama bazı uygulamalar bunu diyebilir. Kararlı sürüm Eylül ayında tanıtılacak yeni İphone ile yayınlanacak.

7.1- Bonus Olsun 🙂

Ekran görüntüsü almakta tamamen değişiyor. Ekran görüntüsü aldığınızda otomatik kayıt ediliyordu önceden. Ancak şimdi sol tarafta minik bir pencere ile görebiliyor, tekrar sola kaydırdığınızda kayıt oluyor (Bu arada belli bir süre sonra kayboluyor yine kayıt oluyor). Ekran görüntüsü paneli geliyor. Paint’in geliştirilmişi gibi düşünün ama mobil olanı. Bu panel sayesinde oldukça pratik bir şekilde ekran görüntünüzü kırpabilir, üzerine kalem ile imza veya yazı yazabiliyorsunuz.

Kendinize iyi bakın, iyi bayramlar 🙂

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Sonraki yazı
Cevizlik Girişimler: Givin
Önceki yazı
Babalar Günü Anneler Günü’nün Gerisinde Kaldı