Facebook Devlet Talepleri (Şeffaflık) Raporu

Facebook 2016 ilk 6 ayı için Devlet Talepleri Raporunu açıkladı. Devletlerden gelen “Veri” taleplerinde (hesap bilgisi, mesajlar, IP vb.) 2015’in ikinci yarısına göre %27’lik bir artış var. Talepler 46,710’dan 59.229’a yükselmiş. Taleplerin %56’sının Amerika’dan geldiği belirtilmiş.

İkinci bir başlık olarak verilen “İçerik kısıtlama” taleplerinde 2015’e göre çok ciddi bir düşüş yaşanmış. Devletlerden gelen içerik kısıtlama talepleri 55.827’den 9663’e inerek %83 azalmış. Facebook, 2015 sayılarının bu kadar yüksek olmasını ve düşüşü, Kasım ayında Fransa’da yapılan terör eylemi sonucu Fransa’da gelen taleplerin çokluğu ile açıklıyor. ABD için Devlet Talepleri oldukça yüksekken, “İçerik kısıtlama” talebinin hiç olmadığını görüyoruz. ABD Devlet talepleri için Elektronik İletişim Gizliliği Yasası, Kriminal durumlar, Mahkeme Emri vb. seçenekler ile detaylı bilgiler veriliyor.

Raporda ilk defa hesap bilgisi muhafaza etme taleplerini de açıklayan Facebook Devletlerden gelen talep doğrultusunda yasal olması dahilinde hesapların bilgilerini  90 gün saklayacağını belirtiyor.

Acil durum talepleri ile ilgili daha önce sadece ABD için bilgi veren Facebook 2016 raporunda tüm Devletler için detaylı bilgileri de açıklamış.

Türkiye’den  993 “Veri Talebi” 861 “İçerik Kısıtlama Talebi” gönderilmiş. Bunların 9 tanesi acil durum olarak istenen bilgileri kapsıyor. Gelen tüm taleplerin %81’inin karşılandığı belirtiliyor. Ayrıca 16 hesap için  bilgi muhafazası istendiğini görüyoruz. İçerik Kısıtlamaları Telekominikasyon Kurumu, Türk Mahkemeleri, Sağlık Bakanlığı Ticaret Bakanlığı vb kurumlardan gelen talepler doğrultusunda gerçekleştirilmiş. İçerik türleri olarak da Kişisel hak ihlali, kişisel gizlilik, Atatürk’e hakaret, ürün tanıtımı ve satışı gibi konuları kapsadığı açıklanmış. Türkiye için detaylı bilgileri linkten inceleyebilirsiniz.

https://govtrequests.facebook.com/country/Turkey/2016-H1/

Facebook raporda özellikle istenen bilgilerin detaylı incelendiğini, yasal yeterliliğe dikkat edildiğini vurguluyor. Bilgilere doğrudan erişimin sağlanmadığını ifade etmiş. Gelen tüm taleplerin karşılanma yüzdesini de raporda görmek mümkün.

2016 yılı için Devlet Şeffaflık Raporunu inceleyebilirsiniz. Datayı excel dökümanı olarak da indirebilirsiniz.

“Veri talebi” ve “İçerik kısıtlama” talebi için en çok başvuru yapan 9 ülkenin sıralaması da aşağıdaki gibidir. Türkiye “Veri talebinde” 9.  ” İçerik Kısıtlama talebinde” 7. sırada yer alıyor.

Facebook Devlet Talepleri (Şeffaflık) Raporu

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Sonraki yazı
Merhaba Ben Narsisizm, Teşekkürler!
Önceki yazı
Sosyal Medya Günlükleri Vol.2 – İçerik İmtihanı