Koronavirüs Sebebiyle Pazarlama Bütçemi Azaltmalı mıyım?


  • Olayların kötü yönde gelişmesiyle birlikte sektörler çöküşün eşiğine geldi.
  • Milyonlarca işletme uzaktan çalışmaya zorlandı ve ekonomi hızla gerilemeye başladı.
  • Bu yüzden Koronavirüs’ün cevap vermesi gereken çok şey var.

Yine de, haklı kaygılara rağmen, iş dünyası için en büyük sorunlardan biri korkunun artmasıdır. Örnek olarak , virüsün çalışanların sağlığını nasıl etkileyeceğine dair ya da işletmelerin bu “benzeri görülmemiş” zamanlarda hayatta kalıp kalamayacağı korkuları. Sonuç olarak, birçok işletme maliyetleri azaltmaya, harcamaları duraklatmaya ve günlük operasyonlardan geri çekilmeye başladı. Çoğunlukla, sıkıntı zamanlarla karşılaşıldığında kesilecek olan ilk bütçe pazarlama bütçe sidir ve bu makaleyi okuyan birçok işletme sahibi için bu bir sürpriz olmayacaktır.

Ancak – şu anda fiziksel olarak faaliyet gösteremeyen işletmeler hariç – hedef kitlenizin daha önce hiç olmadığı kadar fazla üyeye ulaştığı, onlarla etkileşime geçmeniz gereken bir zamanda pazarlama harcamalarını azaltmak mantıklı değildir.

Bunu göz önünde bulundurarak, Koronavirüs salgınına yanıt olarak pazarlama bütçe nizi azaltmamanız veya kesmemeniz için 5 neden ;

İşinizi yürütmek için her zaman Satış ve Pazarlama’ya ihtiyacınız vardır.

Satış ve pazarlama sadece iş büyümesini değil, aynı zamanda iş istikrarını da artırır. Pazarlama harcamasının olmaması, satışların da olmaması anlamına gelir ve işinizi kaçınılmaz olarak durmaya zorlar. Kısa vadede geri çekilmek uzun vadede işinize zarar verecektir. Satış ve pazarlama da dahil olmak üzere tüm cephelerde ‘her zamanki gibi’ işinizi yapmaya devam edin. Hemen işe yaramıyor gibi görünse de, sonunda olacak ve bunun sonucunda daha güçlü olacaksınız.

Rakipleriniz korkusundan geri çekilecekler

Rakiplerinizin birçoğu korku nedeniyle pazarlama harcamalarını geri çekecek ve size üç, altı veya on iki ay içinde pazar payını ölçeklendirme ve en üst düzeye çıkarma fırsatı sunacak. Piyasaya hakim olmak istiyorsanız, şu an pazarlama bütçenize sıkı sıkıya bağlı kalın veya daha da iyisi, büyümek istediğiniz veya daha önce en iyi sonuçları gördüğünüz alanlarda bütçenizi artırma fırsatlarına da göz atın. Önümüzdeki aylarda ne olacağını kestiremiyoruz, ancak pandeminin ekonomiyi önemli ölçüde etkilediğini biliyoruz, yani sektörünüzdeki büyük oyuncular da aslında etkilenmiş ve etkilenmeye devam ediyor olacaktır. Ekonomi düzeldiğinde ise zirveye çıkma olasılığınız daha da yükselecektir.

Şu anda her zamankinden daha fazla kişi yeni güncellemeleri takip etmek için ONLINE oluyor

Giderek daha fazla kişi güncel haberleri arıyor, sosyal medya içeriğiyle ilgileniyor ve LinkedIn gibi araçları hiç olmadığı kadar en üst düzeyde kullanıyor. Eğer güçlü bir dijital varlığa sahip olmak için bir zaman varsa o da şu andır.

Harcamayı gerçekleştirmeden önce, hedef kitlenizin şu anda hangi kanallarla etkileşime geçtiğini anlamanız ve bu temel alanlarda pazarlama bütçe sini en üst düzeye çıkarmanız oldukça önemlidir. Etkili bir stratejiniz olmadan şu an değeri yüksek olan bir getiriyi elde etmek için çok mücadeleler verebilirsiniz.

Koronavirüs çevresinde mesajlaşmayı içeren herhangi bir pazarlama stratejisinin ciddi bir şekilde yürütülmesi gerektiğine dikkat etmek gerekmektedir. Bunu yanlış anlar ve pandemiden kar elde etmeye çalışıyormuş gibi görünürseniz, hedef kitlelerden olumsuz bir yanıt alırsınız ve hem kısa hem de uzun vadede bir marka olarak itibarınız büyük bir zarar görür.


Bu içeriğimize de göz atmak ister misiniz?

Pandemi Boyunca Haberleri En Çok Nereden Takip Ettik?


Pazarlama harcamanızı azaltmayın, odak noktanızı DEĞİŞTİRİN.

Pek çok işletme, öncelikle odaklarını nasıl değiştirebileceklerini düşünmeden pazarlama harcamalarını duraklatacak veya azaltacaktır. Mevcut pazarlama stratejiniz şu anda aynı sonucu vermeyebilir, ancak panik yapmak yerine neleri değiştirebileceğiniz ile ilgili düşünebilirsiniz.

Bu, bir salgın olsun ya da olmasın, pazarlama değerini değerlendirirken birçok işletme sahibinin yanlış yaptığı bir noktadır. Pazarlama faaliyetlerine yönelik ilk girişimleri işe yaramadığında, yeni veya farklı bir şey denemek yerine bir genel olarak pazarlamanın işe yaramadığına kendilerini inandırırlar.

Örneğin, bazı işletmelerin sosyal medya reklamcılığından hızlı ve etkili bir getiri sağlayabildiği durumlarda, diğerleri aynı geri dönüşümü elde edemezler. Bu, sosyal medya reklamlarının etkili bir potansiyel müşteri oluşturma aracı olmadığı anlamına gelmez, sadece doğru stratejinin henüz bulunamadığı anlamına gelir.

Bunu akılda tutarak, önümüzdeki birkaç ay içinde bu zorlu süreç esnasında büyümeyi sürdürmeye yardımcı olacak yeni bir pazarlama stratejisi oluşturmak için bütçenizi nasıl yenileyebileceğinizi ve en üst düzeye çıkarabileceğinizi düşünmelisiniz. Sonuçta, bozulma potansiyeli olanlar aynı zamanda pazar payının kazanma olasılığı daha yüksek olanlardır.

Şimdi batmanın ya da ÇIKMANIN zamanı

Koronavirüs kesinlikle bu kuşağın en zorlu mücadelesiydi, ancak bilinmeyenin korkusuna kapılırsanız kaçınılmaz olan başarısızlığa yenik düşmeniz muhtemeldir. 2008/09 durgunluğu esnasında iş dünyası ikiye ayrılmıştı. Geri çekilip başarısız olanlar ve savaşıp hayatta kalanlar. Sıkıntı dönemleri, sektörünüzün bozulması, farklı bir hakimiyet kurulması ve dönüşüm fırsatları sunar.

Unutmayın, bu belirsizlik süresi sonsuza dek sürmeyecek. Çevik kalan, zorlamaya devam eden ve yukarı çıkmaya daha yatkın olanlar pazarlama bütçelerini koruyanlardır.

Winston Churchill’in şu sözlerini aklınızda tutabilirsiniz, “Asla, asla, asla pes etme”.


* Bu içerik orjinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Dijital Karga’nın editöryal politikasını yansıtmayalabilir.

Kaynak: http://digitalmarketingmagazine.co.uk/

Yazar: Michael Bush

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Sonraki yazı
Mükemmel İçerik, Mükemmel Analitik İle Gelir
Önceki yazı
Sosyal Mesafe Kuralı Sosyal Medyada Da Uygulanmalı!